Thuisonderwijs is ook thuis kookles

Leerlingen de Schakel laten mooie dingen zien

di 7 apr 2020, 14:10    Lokaal/Onderwijs

 


HAARLEM "Meneer, moet ik die opdracht van Nederlands nu echt maken?" Deze vraag stellen leerlingen met enige regelmaat aan docent Rein Luijckx van praktijkcollege de Schakel. Hij kan er om glimlachen met name omdat hij nooit zo´n vraag krijgt over de praktische opdrachten. Daarvoor zijn de leerlingen altijd gemotiveerd en laten veel mooie dingen zien. "En zo hoort het ook", zegt hij, "onze leerlingen zijn vooral gericht op praktisch bezig zijn, iets doen, iets maken. En de leerlingen lopen warm: vlogjes, video´s, foto´s, berichtjes, ook van de ouders, stromen binnen."

 Door het coronavirus zitten ook de leerlingen van De Schakel noodgedwongen thuis en dat is een uitdaging. Het team van de Schakel is zich daar ten volle bewust van. Het gebouw van de Schakel is erg nieuw en leent zich uitstekend voor onderwijs aan praktijkschoolleerlingen. De praktijklokalen zijn goed geoutilleerd en worden ten volle benut. Tenminste, als de school draait. Nu zitten de leerlingen thuis. Hoe kunnen de docenten de leerlingen in deze schoolloze periode toch zinvol en levensecht onderwijs geven?

Eigenlijk geven de leerlingen daar zelf het antwoord op. De opdracht "bak een appeltaart" wordt bijna per kerende post ingeleverd. Een aantal leerlingen kijkt uit naar de opdracht: "recept van de week". De opdracht over hoe je nagels te verzorgen wordt met aandacht gemaakt en het resultaat wordt getoond. Nagenoeg alle praktische opdrachten worden met enthousiasme ingeleverd. Yvonne Blijenburg, directeur van de Schakel is daar oprecht trots op: "In de bijna vier weken dat we thuis zitten heeft het team laten zien dat ze leuke, praktische, zinvolle opdrachten hebben ontwikkeld. Opdrachten die uitermate geschikt zijn voor de leerlingen thuis."

Daarnaast was het nog een hele klus om het digitale onderwijs van de grond te krijgen. Dat is in een stroomversnelling gekomen. Voor de coronacrisis waren de docenten al aardig op weg om de digitale leeromgeving vorm te geven. Maar als het onderwijs weer gewoon op de Schakel kan worden gegeven dan zullen ze van deze stroomversnelling zeker de vruchten plukken. En dat is toch wat de docenten en directie van de Schakel willen. De leerlingen weer gewoon kunnen ontvangen op school en weer les geven in hun eigen gebouw.

Meer weten over het onderwijs op de Schakel? Mail naar y.blijenburg@deschakelhaarlem.nl.
Kijk voor het artikel op: 
https://www.haarlemsweekblad.nl/lokaal/onderwijs/334633/leerlingen-de-schakel-laten-mooie-dingen-zien-696478?fbclid=IwAR1O4mBITrO-kNlkPyb6OU_9SkEYULEweJRjfFn9hqfCFjksON0jomLvHJs

Media
  • thuis koken