Pro-ROC

Doorleren bij het ROC

De Schakel heeft voor leerlingen die daartoe de mogelijkheden hebben, een speciaal traject op het ROC van Amsterdam. Dit traject heet PRO-ROC en biedt leerlingen van het praktijkonderwijs de mogelijkheid om in een beschermde setting het Entree diploma te behalen. De leerling blijft ingeschreven op De Schakel en komt daar ook één dag per week voor aanvullende theorie en ondersteuning van zijn mentor.

Daarnaast is het mogelijk om zelfstandig, (direct of na het PRO-ROC) door te stromen naar het Nova College, het ROC van de regio Haarlem. Hieronder enkele ervaringen van onze leerlingen die momenteel het PRO-ROC traject volgen.

Dominique:
"Ik doe mijn opleiding bij het ROC richting Transport en logistiek. Je leert heel veel wat ermee te maken heeft. Ik vind het zelf een leuke richting. Het verschil merk je al aan het gedrag van de docenten, als er één het niet snapt wordt het gelijk aan de hele klas uitgelegd. Eens in de twee weken heb je buiten les. Bij bedrijven wordt negen van de tien keer gevraagd of je een heftruckcertificaat hebt. En je kan dan zelf een pallet ergens van afhalen i.p.v. een collega te moeten vragen. Na dit jaar lekker doorgaan bij niveau 2."

 

Ida:
"Ik doe de opleiding Zorg en Welzijn AKA (niveau.1) Assistent. Ik leer daar voor door te werken in een kinderdagverblijf en hoe je huishoudelijke taken moet doen! Ik vind het niet zo heel leuk, want je werkt nooit zelfstandig. Altijd klassikaal en dat vind ik echt jammer en dat duurt zo lang. Ik werk liever gewoon alleen. Mijn klas vind ik ook niet leuk, maar ik ga wel door. Ik ga elke donderdag naar Amsterdam van 09.00 uur tot 14.30 uur. Wat is anders op de Schakel? Op ROC is het volwassener en werken we klassikaal altijd. Ik zou naar het ROC gaan omdat: Je leert wel veel. Als ik mijn niveau.1 diploma heb, dan wil ik nog verder met niveau.2"

 

Jordy:
"Ik doe het werk stucadoor. Ik leer er het afwerken van een muur. En het volsmeren van een muur en ik leer de vierkante meter meten. Ik vind het leuk werk en ik heb het erg naar mijn zin, en wil het later ook worden (stucadoor). Hier zit ik in de klas en op mijn werk ben ik bij mensen thuis. Het is zwaar werk maar als je het door hebt is het niet eens zo zwaar en je kan er goed geld in verdienen. Ik wil niks anders meer doen dan stucadoor."

 

Lisa:
"Ik doe een opleiding detailhandel op het ROC Amsterdam Sloterdijk. Ik leer daar over wat je functie is in je winkel en over diefstal en dat soort dingen. En bij Nederlands leer ik dingen over sollicitaties. Op het ROC vind ik het heel erg leuk. De klas is gezellig en we maken ook lol samen. Op het ROC is het anders dan op de Schakel, daar hebben we drie kwartier pauze en mag je naar de wc wanneer je moet. Ik raad deze opleiding zeker aan voor leerlingen van de Schakel, deze opleiding is super leuk en je kan je diploma halen. Je hebt drie dagen in de week stage en twee dagen school. Wat ik later wil doen is mijn eigen winkel beginnen in de winkelbranche mode."

 

Macy:
"Ik doe een opleiding voor Horeca niveau 1 MBO. Ik wil later de beveiliging in, omdat ik het leuk vind om in die kleding te zitten, en omdat ik met honden wil werken dus soort van hondenbeveiliging lijkt me wel leuk. Maar er is geen niveau 1 voor beveiliging dus ik kon uit verschillende stages kiezen. Bijvoorbeeld: Bakkerij, Zorg en Welzijn enz... Toevallig werk ik al in de Horeca. Ik werk in de bediening dus leek me wel verstandig om dan horeca te doen. Verder doe ik theorie en praktijk op het ROC. Ik vind het er leuk, maar het gaat me meer om die opleiding dat ik die haal. En verder hoop ik dan om niveau 2 te doen voor beveiliging. En dat ik verder ga in de beveiliging."